Wat is eigenlijk photodesign en wat houdt dat in?

Geplaatst door op feb 28, 2012 in Design | Reageren uitgeschakeld

Vele foto's naast elkaarPhotodesign kan kort beschreven worden als het bewerken van een beeld. Meestal gaat het daarbij om een foto, maar het kan ook gaan om een op de computer gemaakt beeld. De photodesigner kan een professionele fotograaf zijn. Een professionele fotograaf zal tijdens het maken van de foto al rekening houden met het eindresultaat, om vervolgens op de computer de benodigde veranderingen te maken.
Er zijn drie soorten photodesigners. De professionele photodesign bedrijven, de freelancer en de hobbyist. Professionele photodesign bedrijven specialiseren zich voornamelijk in commerciële fotografie. Zij verzorgen bijvoorbeeld foto’s in brochures, boeken, posters, tijdschriften en websites. Buiten foto’s specialiseren zij zich vaak ook in het maken van logo’s voor verschillende bedrijven met diverse doeleinden. Freelance photodesigners houden zich voornamelijk bezig met portretten. Denk daarbij aan huwelijksportretten, zelfportretten, evenementen, etc. Freelance designers hebben door veel concurrentie vaak een kleine klantenkring.

Learning by doing of opleiding?

Bewerkingsprogramma’s hebben het ook voor de hobbyist mogelijk gemaakt om foto’s te designen. De laatste jaren zijn deze photodesign programma’s steeds gemakkelijker te verkrijgen, waardoor iedereen het kan gebruiken. Mocht u interesse hebben in fotografie, dan zult u ongetwijfeld belang hebben bij dit soort bewerkingsprogramma’s. Mocht u liever begeleid worden in het leren van photodesign, dan worden er diverse cursussen photodesign aangeboden. Goedkoop, duur; MBO-, HBO-niveau, randstad, of buiten de randstad, voor ieder wat wils. Iedereen kan tegenwoordig leren hoe men een foto bewerkt.

Ontwikkeling van photodesign

Photodesign is de laatste jaren populair geworden dankzij het grote aanbod aan photodesign programma’s. Waar vroeger een donkere kamer nodig was, kan tegenwoordig iedereen achter zijn PC leren hoe men foto’s moet bewerken. Eerst een week in spanning afwachten of de foto’s gelukt zijn? Nu kan men een foto direct deleten als deze wazig is, of knippen en plakken tot het eindresultaat niet meer op de originele foto lijkt. De vraag is of het eindresultaat daar beter van wordt. Award winnende foto’s worden vooralsnog niet bewerkt op de computer.

Foto: dues1980 – FotoliaGerelateerde artikelen:

De commentaarfunctie is afgezet.