Welke opleiding moet je volgen om ontwerper te worden?

Geplaatst door op feb 23, 2012 in Design | Reageren uitgeschakeld

Grafisch designWie het voornemen heeft om ontwerper te worden, kan daarvoor een geschikte opleiding volgen. Daarbij kan er een onderscheid worden gemaakt tussen ontwerpen in de richting van techniek en in de richting van grafisch ontwerper. Op het gebied van techniek kan bijvoorbeeld de Hbo opleiding Industrieel Product Ontwerpen worden gevolgd. Deze opleiding is bij uitstek geschikt voor een ieder met gevoel voor techniek en belangstelling voor vormgeving.

Opleiding Industrieel Product Ontwerpen

De Hbo opleiding industrieel Product Ontwerpen leidt studenten op tot praktische ontwerpers van consumentenproducten en industriële producten. Er wordt tijdens de opleiding tot ontwerper volop aandacht besteed aan de kennis van techniek, maar ook is er volop ruimte voor het richten van de aandacht op vormgeving. Zo wordt tijdens de opleiding Industrieel Product Ontwerpen niet alleen geleerd om een product te ontwikkelen en te maken. Er zal namelijk ook worden geleerd dat er rekening moet worden gehouden met de gebruiksvriendelijkheid van ontworpen producten.

Materialen en productietechnieken

De opleiding tot ontwerper zorgt ervoor dat er een grote kennis zal ontstaan over de meest uiteenlopende materialen en productietechnieken. Het is namelijk ook de bedoeling om een eigen ontwerp zelf te ontwikkelen en daarbij de eventuele belemmeringen te ervaren tijdens het productieproces. Verder wordt ook het economische aspect van het ontwerpen en ontwikkelen van producten nog in het leerproces van de opleiding tot ontwerpen opgenomen. Daarbij wordt geleerd om het ontwerp zo goedkoop mogelijk te produceren en optimaal in de markt te zetten. Er is een titel verbonden aan de Hbo opleiding tot ontwerper. Nadat de studie Hbo Industrieel Product Ontwerper met succes is afgesloten, kan de titel bachelor of engineering worden gedragen.

Na de opleiding tot ontwerper

Na de opleiding tot ontwerper zijn er verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan in de sector techniek. Het is mogelijk om als ontwerper te gaan werken bij een ontwerpbureau of om engineer/ontwerper te worden op een ontwikkelafdeling. Ook in de rol van adviseur kan de ontwerper prima aan de slag om bijvoorbeeld specialistisch advies te geven ten aanzien van industrieel ontwerpen op het gebied van ergonomie of design.

Foto: AlessandraM – FotoliaGerelateerde artikelen:

De commentaarfunctie is afgezet.