

Ik studeerde Personeel & Organisatie en ontdekte gedurende mijn werk als HR adviseur dat ik Learning & Development het leukste onderdeel van mijn vak vond. Ik volgde daarom de post-HBO studies Training & Coaching en Opleidingskunde. Daarnaast nam ik ook deel aan verschillende trainingen en producties op het gebied van toneel en kleinkunst.
Inmiddels heb ik alle verworven vaardigheden bij elkaar gebracht als zelfstandig trainer en trainingsacteur.
Ik zie mezelf als is een enthousiaste communicatietrainer die zorgt voor beweging en ontwikkeling door speelsheid en humor in de training te brengen.
Mijn grootste talent is helder en trefzeker communiceren. Ik ben heel duidelijk en concreet in mijn feedback, zodat deelnemers er ook écht iets mee kunnen. Wanneer ik zie dat kwartjes vallen en later hoor dat deelnemers het geleerde succesvol in praktijk hebben gebracht, dan geeft mij dat veel voldoening.
Het is fantastisch om voor Pergamum een module over effectief en assertief communiceren te mogen verzorgen. Ik zie de deelnemers als zeer betrokken en ervaren professionals op hun vakgebied en zij verdienen het dat hun stem wordt gehoord door andere specialisten. We moeten er samen voor zorgen dat cliënten de best mogelijke, persoonlijke zorg krijgen.
Joël Mooij

In 2001 ben ik opgeleid tot algemeen militair verpleegkundige bij de Koninklijke Landmacht waarna ik mij gespecialiseerd heb in duikgeneeskunde. In mijn laatste functie bij de Koninklijke Landmacht was ik belast met het aansturen van een geneeskundige groep, verantwoordelijk voor het verpleegkundig zorgproces binnen het bataljon en was ik verantwoordelijk voor de inzetbaarheid van het geneeskundig materiaal, waaronder een mobiele decompressiekamer. Na een carrière van 13 jaar als beroeps militair was het tijd voor een nieuwe uitdaging.
In 2011 heb ik de overstap gemaakt naar de burgermaatschappij en ben ik werkzaam als hyperbaar verpleegkundige voor Da Vinci Kliniek te Geldrop. Dit doe ik nu alweer 10 jaar met heel veel plezier.
Sinds 2018 ben ik vestigingsmanager van de locatie Geldrop, wat zorgt voor nieuwe kansen en uitdagingen.
Voorlichting geven aan patiënten maakt een aanzienlijk deel uit van het verpleegkundig handelen. Voorlichting draagt bij aan kennis en vaardigeden om met een gezondheidsprobleem om te gaan en kan bovendien angst verminderen.
Daarnaast vind ik voorlichting en scholing geven aan (zorg)professionals erg leuk. Het delen en overbrengen van kennis vind ik erg belangrijk. Dit doe ik naast het werk voor Da Vinci Kliniek ook als docent duikmedisch begeleider voor de Stichting Nederlands Opleidings- en Kenniscentrum voor Arbeid onder Overdruk.
Als zorgprofessional ben je nooit uitgeleerd, zodoende volg ik zelf regelmatig trainingen, cursussen, webinars en ben ik momenteel bezig met een Bachelor opleiding management in de zorg.
Samen met het team van locatie Geldrop staan we voor zinnige en de beste zorg voor al onze patiënten.
Alex van den Dolder
Sinds 2003 ben ik werkzaam als wondconsulente in het ETZ -Elisabeth in Tilburg.
Ook werk ik sinds 2015 als wondconsulente in de Da Vinci Kliniek in Geldrop. Daarnaast geef ik lessen wondzorg in het gehele land. Waaronder de lessen anamnese, woundassessment en EBP voor Pergamum.
Hiervoor ben ik 14 jaar werkzaam geweest als dialyseverpleegkundige. Het was de eerste jaren een hele uitdaging om als wondconsulente in het ziekenhuis werkzaam te zijn. Ik heb me het vak vooral zelf moeten aanleren. Ik volgde een aantal cursussen zoals de WCS cursus wond plus, de post hogeschool opleiding tot referentieverpleegkundige wondzorg in België en cursussen die door verschillende firma’s werden aangeboden.
Van 2011-2013 volgde ik de opleiding tot wondverpleegkundige en -consulente aan de Erasmus MC in Rotterdam.
Wat ik belangrijk vind in de wondzorg en ook probeer uit te dragen in mijn lessen is dat er in de wondzorg vooral samen moet worden gewerkt door de verschillende disciplines. Nog te vaak wordt er gesproken over mijn patiënt. Terwijl de kwaliteit in de wondzorg gebaat is bij samenwerking. Alle neuzen dezelfde kant op! Hierdoor kan er veel onrust bij de patiënt worden weggenomen.
Ook is er altijd veel vraag naar de werking van de verbandmiddelen. Welk verbandmiddel hoort nu op welke wond? Maar wat ik belangrijk vind, is dat er gekeken wordt naar de gehele patiënt en niet alleen naar de wond. Wat is de oorzaak van de wond? Welke factoren kunnen de wondgenezing beïnvloeden?
Treat the patient as a whole, not just the hole in the patiënt.

Anca van Gestel

Gefascineerd waarom het de ene organisatie wel lukt ‘mensen in hun kracht in te zetten’ en andere organisaties totaal niet, startte ik in 2007 Liever met Lef.
Als trainer, coach en interim-manager draag ik met passie én met lef, mijn steentje bij aan het creëren van vitale organisaties. Vitale organisaties waarin mensen met veel plezier werken en organisatiedoelstellingen waarmaken.
Mijn werkwijze?
Ik kijk naar het functioneren van een organisatie als geheel. Ik analyseer, bekijk zaken vanuit meerdere perspectieven en geef betrokkenen inzicht in ‘waarom er gebeurt wat er gebeurt’. Open, eerlijk en resultaatgericht leg ik zo het fundament voor verandering.
Sylvia Witters
Mijn professionele maar ook persoonlijke drijfveren zijn samen te vatten in de titels van drie boeken: "LIFE, the science of Biology”; “Cells, tissues and disease” en “Medical-Surgical Nursing”. Wondheling en Weefselherstel passen daar volledig in.
Mijn grote interesse betreft niet alleen die drie vakgebieden, maar ook de geschiedenis van elk. En dat is precies waarom ik deze lessen zo graag geef aan Pergamum.
Mijn naam is Ron Legerstee. Vijftig jaar geleden, toen ik 8 jaar werd, keek ik voor het eerst door een microscoop.
Daar ben ik nooit mee opgehouden. Het heeft mij in mijn hele leven (in de verpleegkunde; het bedrijfsleven, als wetenschapper, en in het onderwijs) altijd beïnvloed.
Drs. Ron Legerstee, consultant Wound Healing & Tissue Repair Wetenschappelijk gastdocent Erasmus MC Academie Rotterdam

Ron Legerstee

Ik ben als verpleegkundige begonnen in het ziekenhuis op de afdeling Chirurgie. Mijn passie was altijd om wonden te behandelen.
Sinds 2015 ben ik werkzaam bij de Da Vinci kliniek in Geldrop als Wondconsulent en heb tijdens mijn werk bij de Da Vinci Kliniek de opleidingen wondverpleegkundige en Wondconsulent gevolg aan de Erasmus Academie in Rotterdam.
In de 4 jaar dat ik bij de Da Vinci werkzaam ben, heb ik verdieping in de wondgenezing gekregen.
Ik heb geleerd altijd de ethologie van de wond te observeren en hierbij een differentiaal diagnose te stellen. Hierbij is het belangrijk te weten hoe de wondgenezing in zijn werk gaat tot op celniveau.
Met veel plezier breng ik mijn opgedane kennis over op andere zorgmedewerkers tijdens congressen en workshops.
Liset Ramaker
Mijn naam is Henri Post en ik werk als verpleegkundig specialist op het Wond Expertisecentrum van Evean. Daarnaast ben ik voor 16 uur Hoofd Behandelzaken van het Wond Expertisecentrum en belast met het aansturen en beleidsmatige werkzaamheden. Nadat ik begon met werken als all-round wijkverpleegkundige kon ik als fulltime wondverpleegkundige aan de slag. De aanleiding van deze fulltime baan was de brand in Volendam op 01-01-2001. . Daar kregen we in de regio te maken met een groot aantal brandwonden cliënten die we gezamenlijk moesten behandelen.
Een zeer intensieve tijd. In 2003 ben ik gestart met de opleiding Masters in Advanced Nursing Practice die ik in 2005 heb afgerond. Samen met 10 collegae wondconsulenten en verpleegkundig specialisten werken wij vanuit de 1e lijn. Mijn visie is dat wondzorg eenvoudig geleverd moet worden daar waar het kan en (kortdurend) opschalen daar waar het moet. Een wond is in mijn optiek geen diagnose op zich, maar een symptoom van het medisch onderliggend lijden.
De focus moet daarom ook liggen in het diagnosticeren en behandelen van het medisch onderliggend lijden, rekening houdend met de wensen en de mogelijkheid van de cliënt, om pas daarna te kijken naar het lokale wondbed en een lokale behandeling op te maken. Mijn kennis deel ik graag met collega’s op een interactieve manier, want we kunnen veel van elkaar leren dor kennis met elkaar te delen en te bediscussiëren. Kennis hebben is macht, maar kennis delen is KRACHT!

Henri Post

Katinka Rutjens
Hallo, ik ben Katinka Rutjens, 55 jaar en oedeem- en compressofiel in hart en nieren. Van huis uit ben ik Z-verpleegkundige met een voor-carrière in de geriatrie. Vanaf 2006 heb ik me ondergedompeld in de fantastische wereld van de oedeem- en compressietherapie vanuit mijn werk bij een fabrikant van compressieproducten (TEK en ACD’s) en ben ik in 2015 begonnen met het uitrollen van een speciale afdeling die zich bezighoudt met het samenstellen en verzorgen van scholingen.
In dat jaar ben ik ook afgestuurd als oedeemtherapeut. Naast het helpen van bandagisten, oedeemtherapeuten en verpleegkundigen bij complexe oedeem- en compressievraagstukken, heb ik ook aan het roer gestaan bij het ontwikkelen van verschillende compressieproducten waaronder de VaroCare ACD. In de afgelopen 15 jaar heb ik vele scholingen en (internationale) congressen gevolgd om mijn kennis op te schalen en doe dit nog steeds, omdat je naar mijn mening nooit klaar bent met leren.
Dit komt naar mijn mening zeker ten goede aan de inhoud van de lessen. Bij mij staat de hulpvrager (patiënt, therapeut, verpleegkundige of student) en de hulpvraag altijd voorop, daarna ga ik kijken of de gewenste en gekozen oplossing past. Past deze niet dan maken we hem passend (in ieder geval, ik doe mijn best ;-)). Ik ben niet bang om controversieel te werken en te denken. Kennisoverdracht is prachtig en ik doe dit met veel plezier. Leren doen we van elkaar!
Mijn credo: Eens een pleeg, altijd een pleeg.
Mijn motto: wandel eens naast de gebaande paden, deze zijn veel mooier en bieden verassende oplossingen om thuis te komen.
Mijn levensfilosofie: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.
In 2007 werd bij het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvHG) gezocht naar een arts met affiniteit voor duiken en wondgenezing. Een combinatie die ik destijds niet goed kon rijmen, maar die wel mijn aandacht trok. De toenmalige medisch directeur en opleider was prof. W. Sterk, een grootheid in de duik- en hyperbare geneeskunde.
Mijn fascinatie voor Scubaduiken bestond al sinds de jaren 90 na het behalen van mijn duikbrevet. Toen ik bij IvHG aan de slag ging, was ook mijn interesse in complexe wondgenezing en hyperbare zuurstoftherapie geboren. Mijn naam is Tom Schneider en momenteel ben ik werkzaam als kliniekarts bij de Da Vinci Kliniek, locatie Amersfoort. Als kliniekarts superviseer ik enerzijds het team dat zich bezighoudt met de hyperbare zuurstoftherapie, anderzijds de wondpoli waar wondconsulenten dagelijks patiënten met complexe wonden behandelen.
. Daarnaast geef ik al jaren aan verschillende disciplines onderwijs over hyperbare zuurstoftherapie. Ik doe dit met veel plezier en overgave, omdat het een therapie is die naar mijn mening te weinig aandacht krijgt in reguliere (wond-)opleidingen en waarvan de meerwaarde met de jaren duidelijker wordt.

Tom Schneider

Mijn naam is Marleen Megens. Van oorsprong ben ik verpleegkundige uit het ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch.
Inmiddels vervul ik alweer enige jaren de rol als Territory Manager Ostomy Care bij ConvaTec/ EuroTec. ConvaTec is een fabrikant van wond- stoma- en critical care producten en is een global organisatie. Eurotec is een Nederlandse fabrikant van stomamaterialen. Ik vind het belangrijk om te luisteren naar de behoeften van mensen en hierop in te spelen, geen vraag is daarom te gek. Ik ben makkelijk benaderbaar en denk graag over bepaalde vraagstukken mee na. Neem dus ook vooral contact op wanneer je vastloopt. Samen weet je meer dan alleen.
Marleen Megens
Mijn naam is Mischa Nagel en ik ben zorgspecialist. Nu denkt u waarschijnlijk wat is dat nu weer? De zorg is een complex en conservatief marktsysteem waar veel belangen van veel belanghebbenden voor een belangrijk deel bepalen hoe de zorg er uit ziet.
Geld speelt een belangrijke rol. Wat in de afgelopen decennia nogal eens over het hoofd gezien wordt is dat de belangrijkste belanghebbende de patiënt is. In een goed functionerend zorgmodel zorg je niet alleen dat de patiënt optimaal verzorgd wordt maar dat de patiënt ook optimaal geïnformeerd wordt. Dat laatste is geen makkelijk gegeven en onder het excuus van tijdsdruk wordt het soms overgeslagen.
Optimale informatie kun je alleen goed overbrengen als je als zorgverlener zelf regelmatig naschoolt en leert hoe je gecompliceerde materie op een eenvoudige manier ook aan je patiënten kunt uitleggen. Daar ligt voor mij voornamelijk de uitdaging van het blijven lesgeven. Ik leer zelf ook van elke les die ik geef omdat dit de manier is waarop ik uitvind wat er allemaal leeft onder zorgverleners. Mijn werk als zorgspecialist bestaat er nl uit daar oplossingen voor te vinden.

Mischa Nagel

Kasia Huisman
Vanuit mijn functie als Hoofd Opleidingen & Innovatie ben ik verantwoordelijk voor de organisatie van de opleidingen binnen Da Vinci Instituut. Daarnaast geef ik lessen over acute wonden en dermatologie, wat mijn specialisatie is.
Ik ben in Polen geboren. Een prachtig land met veel wilde natuur van de Baltische Zee tot het Tatra gebergte. Tijdens mijn studie Pedagogiek aan de Universiteit van Warschau was Polen een communistische regime. Daardoor ben ik eind jaren tachtig geëmigreerd naar Nederland. Hier heb ik HBO-V aan de HAN gedaan, post-HBO dermatologie aan de UMCU en 2 jaar postgraduaat wond in Gent (België). Vanaf 2013 ben ik een van de redacteuren van NTVW, waar ik nog steeds bijna maandelijks een artikel publiceer. In 2017 is mijn boek “Casuïstieken wondzorg uit de praktijk” tijdens de EWMA congres overhandigd door Louk van Doorn voorzitter NOVW.
In afgelopen decennia had ik naast mijn baan als wondexpert/dermatologie verpleegkundige verschillende nevenfuncties zoals voorzitter van V&VN dermatologie, spreker op symposia en (inter)nationale congressen tot vaste gastdocent VOSON UMC Radboud. Ik kan nooit stil zitten, het bezig zijn geeft mij energie.
Mijn andere publicaties:
“ Diabetische voet en maden therapie” - Nursing 2017
“ Een wond na val” TvZ 2017
“ Iatrogene hypospadias” - gepresenteerd op internationale wondcongres EWMA 2018
“ Do’s en dont’s bij verband” - TvV november 2018
“ Wondzorg staat of valt bij openheid en samenwerking” - NTVW december 2018